Логотип спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

«Готельно-ресторанна справа»

 

Спеціальність 241 «Готельно-ресторанна справа»

Спеціалізація «Готельне обслуговування»

Галузь знань 24 «Сфера обслуговування»

 

Термін навчання:

  • 2 роки 5 місяців – для денної форми навчання на основі повної загальної середньої освіти;
  • 3 роки 5 місяців – на основі базової загальної середньої освіти.

Кваліфікація: фахівець з готельного обслуговування.

 

За останні десятиліття туризм з форми організації відпочинку перетворився на спосіб життя сучасної людини. Подорожі та пов’язані з ними знайомства з новими туристичними об’єктами приваблюють десятки тисяч мандрівників.

Готельно-ресторанна сфера є складовою туристичної інфраструктури. За даними Всесвітньої туристичної організації кожна восьма працездатна людина на планеті працює в сфері готельного бізнесу і туризму.

Розвиток відносин України з Європейським союзом сприяє налагодженню культурно-економічних зв’язків між країнами. Вимоги, які висуваються до готельно-ресторанної сфери, змінюються, оскільки престиж країни багато в чому залежить від рівня обслуговування туристів у готелі та ресторані. На враження гостей впливає професійність обслуговуючого персоналу, його вміння створити доброзичливу й затишну атмосферу та проявити найкращі традиції української гостинності.

Ці фактори обумовлюють підвищення попиту на висококваліфікованих спеціалістів готельно-ресторанної сфери. Все більше випускників шкіл звертають увагу на можливість здобуття відповідної перспективної освіти.

Житлово-комунальний коледж Харківського національного університету міського господарства імені О.М.Бекетова першим в Україні розпочав підготовку кваліфікованих кадрів для готельного господарства у 1967 році.

За 50 років існування спеціальності нашим навчальним закладом було підготовлено більше 3000 спеціалістів.

У професійній підготовці фахівців за спеціальністю 241«Готельно-ресторанна справа» коледж ставить за мету підготувати фахівців новітньої формації, здатних бути конкурентоспроможними на ринку праці.

Ведучі викладачі спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

Згідно з класифікатором професій ДК-003: 2005 випускники коледжу є молодшими спеціалістами з готельного обслуговування й можуть займати посади адміністратора, портьє, оператора механізованого розрахунку, покоївки, чергової по поверху в готелі, туристичному комплексі, мотелі, кемпінгу, пансіонаті.

До їх виробничих завдань відноситься: підготовка до зустрічі, прийому, розміщення, обслуговування гостей, робота по утриманню житлового фонду та його обладнання, підтриманню комфортних умов проживання в готелі, забезпечення виконання побажань і задоволення потреб клієнтів, вирішення проблем, що виникають протягом їх перебування в готелі, формування культури обслуговування.

Програма підготовки фахівців включає теоретичне навчання по дисциплінах у вигляді аудиторних занять (лекційних, семінарських, практичних занять) і самостійної роботи, виконання курсових робіт.

Значна увага приділяється практичній підготовці студентів. Для проведення практичних занять функціонують навчальна лабораторія готельного господарства й лабораторія ресторанної справи. Проходження виробничої практики здійснюється завдяки багаторічним зв'язкам коледжу з готельними підприємствами міста Харкова та готельно-ресторанними комплексами на узбережжі Чорного та Азовського морів.

На спеціальності працюють 2 студентських гуртки: «Готельєр-ресторатор» та краєзнавчий. Студенти беруть активну участь у проведенні майстер-класів щодо декоративного оформлення інтер’єру готелів, сервіровки столів, виставках творчих робіт і проведенні екскурсій для гостей коледжу.

Спеціальність «Готельно-ресторанна справа»
Навчальна лабораторія готельного господарства
Лабораторія ресторанної справи
Гурток «Готельер ресторатор»
Практика готельера
Новини спеціальності "Готельно-ресторанна справа"
«Вступ до фаху» на спеціальності «Готельно-ресторанна справа»
20200928 GO vstup u fah

28 вересня 2020 року для студентів нового прийому спеціальності «Готельно-ресторанна справа» викладачами циклової комісії ...

Детальніше...
Міжнародна конференція індустрії туризму та гостинності
20200924

24 вересня 2020р. викладачі зі студентами спеціальності «Готельно-ресторанна справа» прийняли участь у ...

Детальніше...
Комерсанти вітають гостей коледжу
2020 02 29

29 лютого 2020 року, в останній день зими, викладачі циклової комісії...

Детальніше...
Конкурс «Кращий за професією»
20200227

27 лютого 2020 р. викладач Бондаренко С. Ю. організувала та провела ...

Детальніше...
І тур всеукраїнської олімпіади з "Інформатики та комп'ютерної техніки"
20200225

25.02.2020 року в коледжі викладачами інформатики...

Детальніше...