Логотип спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

«Готельно-ресторанна справа та кейтеринг»

 

 

Освітньо-професійна програма   Готельне обслуговування

Галузь знань   J Транспорт та послуги

Спеціальність   J2 Готельно-ресторанна справа та кейтеринг

 

Термін навчання:

  • 1 рік 10 місяців – для денної форми навчання на основі повної загальної середньої освіти;
  • 2 роки 10 місяців – на основі базової загальної середньої освіти.

Освітня кваліфікація фаховий молодший бакалавр з готельно-ресторанної справи.

 

За останні десятиліття туризм із форми організації відпочинку перетворився на спосіб життя сучасної людини. Подорожі та пов’язані з ними знайомства з новими туристичними об’єктами приваблюють десятки тисяч мандрівників.

Готельно-ресторанна сфера є складовою туристичної інфраструктури. За даними Всесвітньої туристичної організації кожна восьма працездатна людина на планеті працює в сфері готельного бізнесу та туризму.

Розвиток відносин України з Європейським союзом сприяє налагодженню культурно-економічних зв’язків між країнами. Вимоги, які висуваються до готельно-ресторанної сфери, змінюються, оскільки престиж країни багато в чому залежить від рівня обслуговування туристів у готелі та ресторані. На враження гостей впливає професійність обслуговуючого персоналу, його вміння створити доброзичливу й затишну атмосферу та проявити найкращі традиції української гостинності.

Ці фактори обумовлюють підвищення попиту на висококваліфікованих фахівців готельно-ресторанної сфери. Все більше випускників шкіл звертають увагу на можливість здобуття відповідної перспективної освіти.

ВСП «Житлово-комунальний фаховий коледж Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова» першим в Україні розпочав підготовку кваліфікованих кадрів для готельного господарства у 1967 році.

За 55 років існування спеціальності нашим навчальним закладом було підготовлено більше 3500 фахівців.

У професійній підготовці фахових молодших бакалаврів за спеціальністю 241«Готельно-ресторанна справа» коледж ставить за мету підготувати фахівців новітньої формації, здатних бути конкурентоспроможними на ринку праці.

Ведучі викладачі спеціальності «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг»

Згідно з класифікатором професій ДК 003:2010 випускники коледжу є фаховими молодшими бакалаврами з готельно-ресторанної справи й можуть займати посади фахівця з готельного обслуговування (адміністратора, портьє, оператора механізованого розрахунку, покоївки, чергової по поверху в готелі, туристичному комплексі, мотелі, кемпінгу, пансіонаті) та адміністратора (господаря) залу.

До їх виробничих завдань відноситься: підготовка до зустрічі, прийому, розміщення, обслуговування гостей, робота по утриманню житлового фонду та його обладнання, підтриманню комфортних умов проживання в готелі, забезпечення виконання побажань і задоволення потреб клієнтів, вирішення проблем, що виникають протягом їх перебування в готелі, формування культури обслуговування.

Програма підготовки фахівців включає теоретичне навчання з освітніх компонентів у вигляді аудиторних занять (лекційних, семінарських, практичних) і самостійної роботи, виконання курсових робіт.

Значна увага приділяється практичній підготовці здобувачів освіти. Для проведення практичних занять функціонують навчальна лабораторія готельного господарства й лабораторія ресторанної справи. Проходження виробничої практики здійснюється завдяки багаторічним зв'язкам коледжу з готельними підприємствами міста Харкова та готельно-ресторанними комплексами на узбережжі Чорного моря в Україні та за кордоном.

На спеціальності працюють два навчальних гуртки: «Готельєр-ресторатор» та краєзнавчий. Здобувачі освіти беруть активну участь у проведенні майстер-класів щодо декоративного оформлення інтер’єру готелів, сервіровки столів, виставках творчих робіт і проведенні екскурсій для гостей коледжу.

 

 

Спеціальність «Готельно-ресторанна справа»
Training hotel «Навчальна лабораторія коледжу»
Гурток «Готельер ресторатор»
Лабораторія ресторанної справи
Новини спеціальності "Готельно-ресторанна справа"
ОБЛАСНИЙ СТУДЕНТСЬКИЙ ВЕБІНАР «CHORNOBYL: МУЛЬТИДИСЦИПЛІНАРНІ АСПЕКТИ» до Міжнародного дня пам'яті про Чорнобильську катастрофу
20250424

Ключовими проблемами для обговорення стали питання техногенної безпеки України під час воєнного стану ...

Конкурс проєктів «Туристична Україна»
20250418

Здобувачі освіти 3 курсу спеціальності Готельно-ресторанна справа під керівництвом викладача ...

Просвітницький захід Харківської філії ХОЦЗ на тему «Монетизація талантів»
20250417

16 квітня викладач біології Бондаренко В. запросила фахівця Харківської філії Харківського обласного центру зайнятості психологиню ...

Профорієнтаційний рейд
20250416

15 та 16 квітня 2025 р. представники коледжу разом з Харківським національним університетом міського господарства ім. О.М. Бекетова вирушили у профорієнтаційний рейд до КЗ "Покотилівський ліцей "Промінь"та КЗ «Богодухівський ліцей №3» ...

Хвилинка філософії
20250410

Метою проєкту є популяризація філософської думки як джерела натхнення ...

fake.busters