
«Готельно-ресторанна справа та кейтеринг»
Освітньо-професійна програма Готельне обслуговування
Галузь знань J Транспорт та послуги
Спеціальність J2 Готельно-ресторанна справа та кейтеринг
Термін навчання:
- 1 рік 10 місяців – для денної форми навчання на основі повної загальної середньої освіти;
- 2 роки 10 місяців – на основі базової загальної середньої освіти.
Освітня кваліфікація фаховий молодший бакалавр з готельно-ресторанної справи.
За останні десятиліття туризм із форми організації відпочинку перетворився на спосіб життя сучасної людини. Подорожі та пов’язані з ними знайомства з новими туристичними об’єктами приваблюють десятки тисяч мандрівників.
Готельно-ресторанна сфера є складовою туристичної інфраструктури. За даними Всесвітньої туристичної організації кожна восьма працездатна людина на планеті працює в сфері готельного бізнесу та туризму.
Розвиток відносин України з Європейським союзом сприяє налагодженню культурно-економічних зв’язків між країнами. Вимоги, які висуваються до готельно-ресторанної сфери, змінюються, оскільки престиж країни багато в чому залежить від рівня обслуговування туристів у готелі та ресторані. На враження гостей впливає професійність обслуговуючого персоналу, його вміння створити доброзичливу й затишну атмосферу та проявити найкращі традиції української гостинності.
Ці фактори обумовлюють підвищення попиту на висококваліфікованих фахівців готельно-ресторанної сфери. Все більше випускників шкіл звертають увагу на можливість здобуття відповідної перспективної освіти.
ВСП «Житлово-комунальний фаховий коледж Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова» першим в Україні розпочав підготовку кваліфікованих кадрів для готельного господарства у 1967 році.
За 55 років існування спеціальності нашим навчальним закладом було підготовлено більше 3500 фахівців.
У професійній підготовці фахових молодших бакалаврів за спеціальністю 241«Готельно-ресторанна справа» коледж ставить за мету підготувати фахівців новітньої формації, здатних бути конкурентоспроможними на ринку праці.

Згідно з класифікатором професій ДК 003:2010 випускники коледжу є фаховими молодшими бакалаврами з готельно-ресторанної справи й можуть займати посади фахівця з готельного обслуговування (адміністратора, портьє, оператора механізованого розрахунку, покоївки, чергової по поверху в готелі, туристичному комплексі, мотелі, кемпінгу, пансіонаті) та адміністратора (господаря) залу.
До їх виробничих завдань відноситься: підготовка до зустрічі, прийому, розміщення, обслуговування гостей, робота по утриманню житлового фонду та його обладнання, підтриманню комфортних умов проживання в готелі, забезпечення виконання побажань і задоволення потреб клієнтів, вирішення проблем, що виникають протягом їх перебування в готелі, формування культури обслуговування.
Програма підготовки фахівців включає теоретичне навчання з освітніх компонентів у вигляді аудиторних занять (лекційних, семінарських, практичних) і самостійної роботи, виконання курсових робіт.
Значна увага приділяється практичній підготовці здобувачів освіти. Для проведення практичних занять функціонують навчальна лабораторія готельного господарства й лабораторія ресторанної справи. Проходження виробничої практики здійснюється завдяки багаторічним зв'язкам коледжу з готельними підприємствами міста Харкова та готельно-ресторанними комплексами на узбережжі Чорного моря в Україні та за кордоном.
На спеціальності працюють два навчальних гуртки: «Готельєр-ресторатор» та краєзнавчий. Здобувачі освіти беруть активну участь у проведенні майстер-класів щодо декоративного оформлення інтер’єру готелів, сервіровки столів, виставках творчих робіт і проведенні екскурсій для гостей коледжу.